Çocuk Diş Hekimliği

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Süt dişleri 5-6 aylıkken çıkıp ortalama 2.5 yaşında tamamlanır. 6-7 yaşlarından itibaren ise genelde ön dişlerden itibaren yavaş yavaş düşüp yerlerini altlarından gelen daimi dişlere bırakırlar. Bu süreç 10-11 yaşına kadar devam eder. Ortalama 7 yaşında çocuğunuzu bir ortodonti uzmanına muayene ettirmeniz tavsiye olunur. Ortodontist dişlerin vaktinde çıkıp çıkmadığını ya da yer darlığı, kapanış bozukluğu gibi bir sorun olup olmadığını kontrol edecek varsa erkenden önlem alacaktır.

Süt dişleri zaten düşecek neden dolgu yaptıralım ki?
Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri, ağrı, kötü koku, çiğneme zorluğu, beslenme bozukluğu ve çirkin görüntüye yol açar. Bu dönemdeki tedavi edilmeyen diş bozuklukları, ileride diş çarpıklığı, çene gelişiminde bozukluk ve genel sağlık problemlerine (romatizmadan kalp rahatsızlıklarına kadar) sebep olabilecektir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, “nasıl olsa yerine yenileri gelecek” yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. Süt dişlerindeki çürükler; ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına neden olabilir. Ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir ve bu da süt dişlerin daimi dişlere sürme rehberliği yapmasına engel olur.

Çocuğumda diş hekimi korkusu olmaması için ne yapmalıyım?
Çocukların ilk diş hekimi muayeneleri diş hekimi korkusu oluşmaması için oldukça önemlidir. Ilk muayenenin mutlaka çocuk diş hekimi tarafından yapılması gerekir. Yine de aşırı kaygılı ve korkan çocukların tedavisinin klinikte zorla değil, genel anestezi veya sedasyon altında yapılması en güvenilir yöntemdir.

Çocuğum düştü dişi kırıldı ya da yerinden çıktı ne yapmalıyım?
Travmaya bağlı dental yaralanmalar okul öncesi dönemde ya da okul çağında sık karşımıza çıkmaktadır. Dişin kırıldığı durumlarda mümkünse kırık parça bulunup sütün içerisine konularak en kısa sürede çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Dişin yerinden çıktığı durumlarda ise yine diş mümkünse bulunup sütün içine konularak en kısa sürede çocuk diş hekimine başvurulmalıdır.

15.50.34_06-10-2022_